Followers

Sunday, February 13, 2011

Mau Kurus?? Mau...Mau

Diriku tau semua org nk bentuk badan yg menarik tertarik meletup kebabowww kan.. Kat sini diriku nak share tips untuk turunkan berat badan.. Macam mana?? Mari2..




Diriku dapat maklumat ini dari sebuah laman kesihatan.. Untuk mempercepatkankan berat badan kita  turun, kita kenalah mempercepatkan metabolisme badan. Apa itu metabolisme??? Metabolisme adalah proses badan menukarkan kalori daripada makanan kepada tenaga. Sebab itu kadang-kadang kita tengok orang kurus kuat makan banyak tapi badan still kurus ini adalah kerana metabolismenya tinggi.... Mari lihat tips2 ini...

10 petua untuk meningkatkan kadar metabolisme yang akan membantu mempercepatkan proses penurunan berat badan anda….


1.Bina otot-otot (build Muscle) – Badan kita sebenarnya berterusan membakar kalori walaupun semasa kita berehat. Kadar metabolisma pada waktu kita berehat adalah lebih tinggi pada mereka yang lebih berotot. Setiap pound otot menggunakan 6 kalori sehari manakala setiap pound lemak hanya membakar 2 kalori sehari.
2.Bersenam aerobik atau berjogging – Bersenam aerobik/berjogging tidak membina otot namun ia mampu meninggikan kadar metabolisme selepas kita melakukannya.
3.Minum banyak air – Badan kita memerlukan air untuk memproses kalori. Apabila kita kekurangan air dalam badan (dehydrated), kadar metabolisme akan menurun. Dalam sehari seorang dewasa memerlukan 8 gelas air masak (plain water). Untuk kekalkan bekalan air dalam badan, kita hendaklah biasakan meminum air masak sebelum makan. Sebagai tambahan boleh juga memakan buah-buahan yang mana mengandungi kandungan air.
4.Campurkan ais dalam air – Minuman berais akan menggalakkan badan membakar lebih kalori semasa penghadaman tetapi dengan syarat air tersebut tiada tambahan gula atau cream/susu pekat manis.
5.Makan lebih kerap – Makan lebih kerap boleh membantu mengurangkan berat badan.Ambil snack setiap 3-4 jam akan membantu meningkatkan kadar metabolisme. Kajianmenunjukkan jika seseorang mengamalkan snack mereka akan makan kurang sewaktu makan tengahari dan makan malam.
6.Pedaskan masakan anda – Makanan yang pedas mengandungi bahan kimia yang bolehmeninggikan kadar metabolisme.
7.Makan lebih protein – Badan membakar kalori 2 kali ganda bagi menghadamkan protein berbanding lemak atau karbohidrat. Sumber protein yang sihat adalah daging merah, ayam tanpa kulit, tauhu, kacang, telur dan susu rendah lemak.
8.Minum kopi – Tapi pastikan kopi yang diminum tidak dicampur cream dan gula. (agak sukar untuk lakukan, betul tak…:))
9.Minum teh hijau (Green Tea) – Kajian menunjukkan dengan meminum 2-4 cawan teh hijau seharimembantu membakar 50 kalori sehari, ini bersamaan kurangkan 5 pounds berat setahun.
10.Elakkan crash diet. Crash diet ialah mereka yang makan kurang daripada 1,000 kalorisehari. Walaupun diet ini membantu mengurangkan berat badan namun sebenarnya pengurangan berat badan adalah daripada kemerosotan otot-otot. Apabila otot-otot berkurang, maka kadar metabolisme akan berkurangan. Akhirnya badan akan bakarkurang kalori malah akan lebih cepat menaikkan berat badan berbanding sebelum diet jika individu itu sudah tidak patuh pengambilan kalori 1,000 kalori sehari.
Selain daripada cadangan di atas, antara faktor yang meninggikan kadar metabolisme ialah:
1. Sesetengah individu mempunyai genetik metabolisme yang tinggi
2.Lelaki lebih banyak akan membakar kalori berbanding perempuan semasa berehat. (Ini disebabkan lelaki mempunyai lebih banyak otot, perempuan lebih banyak lemak – faktor hormon)
3. Kadar metabolisme akan menurun apabila usia mencapai 40 tahun ke atas.
Ok. Jom BAKAR beramai-ramai...



5 comments:

Namee Roslan said...

yana...namee ni mcm mana. metabolic rate laju sgt... :B

manismacamgula said...

namee.. awk mcm dlm kategori yg ada genetik metabolic rate yg tinggi je.. sebab tu namee tak boleh gemuk.. mcm my colleague.. dia kurus mcm namee..her hobby is eating tp badan tak penah naik...hehe

qasehraihan said...

td akak kompius kejap awak komen pasal berat bdn kat entry akak yg tu..haha..

sebab rasanya akak xde ckp pasal gemuk pun kat situ..sebab akak mmg xgemuk..sangat kecik dan akak kurus..hehe..berat akak 43kg saja.huhu

entry baru akak..
http://qasehraihan.blogspot.com/2011/02/jagalah-bahasa-tu.html

Piasara said...

info bagus ni,kena ikut ni..so far akak ada buat yg no 5 dan 6..hehehe..

fadhdeela said...

good info..thanks :) seronok kalo metabolic tinggi nie..mkn jer keje nyer xyah risau!!