Followers

Saturday, February 26, 2011

Peraturan Baru Sambungan

Assalamualaikum.. Selamat hari sabtu


Walaupun arini cuti tapi diriku tetap pegi keja jugak *nak berlagak la tu*.. Takde maknanya la.. Pegi pun sbb tgh rushing nak siapkan keja *adaku kesah*..


Ha... Yang takbest nya.. Ada peraturan baru kat opis.. "Sesiapa yg didapati tidak berkomunikasi dalam bahasa Inggeris di dalam opis, akan dikenakan penalti senyak sepuloh gol.. hek.. penalti sebanyak RM20.00" <--- translate sendiri ke dalam bahasa Inggeris..


Hebab kan.. Diriku ni dahla terlalu hebab bab2 speaking ni.. Cair tu.. Macam kacang panjang je lah.. bajet terer speaking la konon..padahal hampeh..takde sape pun paham apa yg diriku cakap..kecuali diriku sendiri..tak pun semut2 yg berjalan2 di atas lantai..*tu pun kalau diorang paham la*


Kalau betul diriku hebab, tak perlu kecut perut kalau masuk opis.. Gagaga.. Ni start bunyi "tinit"(bunyi pintu otomatik la), dah mula gelabah.. What to say.. What to do.. Alright.. I'm sorry.. That's all.. Thank you.. Byebye..


Hari pertama notis tu dikeluarkan, satu opis senyap sunyi.. Taktau nak cakap apa.. Takkan nak buat lawak in english.. Yu make me gelak guling2 la.. Cuba bayangkan, kamu nak pinjam stapler kat budak meja sebelah.. Kalau in Malay, kamu cuma akan cakap.. "Pinjam...." (2 harakat) But how to say it in English? "Borrow....." (2 harakat jugak??) Weird.. 


Kalau nak tanya something kat org lain, haruslah menulis di atas kertas terlebih dahulu, pastikan grammar betul secukup rasa.. Hafal sket2 then baru pegi tnya.. Hahaha.. Bengengnya... Sape penah buat macam gini?? Hangkat kening..


Kalau org lain bg soalan kat diriku, diriku senyum je *buat2 paham..angguk2 sekupang dua..senyum lagi..buat muka serius sikit..senyum lagi..angguk2 lagi sekali* Dan.. diriku hanya akan jawab.. "Yes.. Ok.. I'll do it.." Wahhh!!! Hebabnya yu Yana.. Ai tak sangka yu pandai speaking.. Cair yu... Macam dalam filem Harry Potter..




Haa kan hebab tu.. Korang ade ke??








Nota Kakitangan: Jom p kursus kawen.. oh silap.. Jom p kursus bahse inggeris..




**Hebab = hebat *tu pun tak tau..yu ni...benci ai tau*

2 comments:

khairul hisyam said...

kalau nak pinjam kene ada sopan santun, "may i borrow ur.." hehehe

manismacamgula said...

khairul: hehe.. org wat direct translation utk perkataan pinjam tu.. sebb tu jadi gitu.. kalau sebut "pinjam..." je pun, mestila diiringi dengan senyuman..ye taak