Followers

Sunday, January 23, 2011

Banyak Berbelanja Tapi Hati Gembira

Hai semua.. Nak tau, semalam adalah hari yg best sbb dpt bergembira dgn kwn2..(mcm la takpenah rasa gembira kan).. Tapi betul tau, walaupun byk berbelanja tp hati gembira sgt.. Terubat jugak rasa boring selama ni sbb tak leh berdating (konon boipren jauh takleh dating..ambik kau!) 

Dlm entri lepas, diriku ada ckp pasal nk servis kereta kan.. Ok.. Servis kereta ikan udah selesai, alhamdulillah tak byk problem (nk bangga sket sbb pandai jaga kereta..bwekkk).. Ye lah, org tu cuma tukar minyak hitam, minyak gear, minyak brake, lagi mondo tah (padahal mmg semua tmpt servis buat bnda yg sama..poyolah kau).. 

After servis kereta ikanku, diriku pegi Universiti lama sbb nk pekena Nasi Ayam Penyet pulak.. Sedap wahlawei.. Harga pun RM5 je.. Kalau nk dibandingkan dgn Ayam Penyet kat luar Universiti lama, confirm RM10.. Tp kesedapannya sama je.. Diriku selalu tertanya-tanya (ayat skema pulak), kenapa ayam tu diberi nama Ayam Penyet.. Sape terror sila jawab.. Ala diriku pun terror jugak.. (nk hentam boleh tak).. Diriku rasa nama Nasi Ayam Penyet diberi nama sedemikian rupa sbb lepas ayam tu digoreng dan nk dihidangkan, ayam tu akan di ketuk (boleh tak guna perkataan ni) dgn pisau segi empat a.k.a pisau potong daging manusia.. Erm.. Terasa macam teori diriku salah.. Ok sila jelaskan perkara sebenar kenapa Nasi Ayam Penyet diberi nama sedemikian rupa..

Lepas pekena Nasi Ayam Penyet, diriku mendrift kerete (padahal pegi ngn keta kawan) ke Jalan Wangsa a.k.a Wangsa Walk.. Ok.. Kat sini nk kongsi satu kejadian.. Time diriku menunggu kawan diriku memparking kereta, diriku tunggu kat tepi jalan bersama sorg lagi kawan perempuan.. Tetiba ada sorg budak lelaki (kulit putih, anggaran tinggi 165cm, bertopi, berbaju kemeja dan menyandang beg sling) dtg dekat dgn diriku (cuak beb..ingtkan bdk tu nk mengorat diriku..PERASAN!!!).. Ni antara perbualan yg diriku ingtla..

A: Diriku
B: Budak itu
__________________________________________________________________

B: Assalamualaikum akak
A: Waalaikumsalam (malu2)
B: Kak, saya nk mintak RM1 leh tak kak.. Saya takde duit nk balik sekolah sy ni.. (wahlawei suka ati  je mintak RM1 kat diriku tau..benci)
A: Kenapa pulak? (padahal dlm hati takut jugak kot2 kena santau)
B: Wallet saya jatuh, pastu bila sy jumpa wallet sy balik, duit dah takde..
A: Betul ke ni? (dgn muka kerek)
B: Betul kak, kalau tak percaya akak boleh check bdn saya..
(halamak apa kes nk cek badan kau budak..kerek lagi tp mula nk kesian)
A: Ni sekolah kat kat mana ni? Form brapa?
B: Sekolah St. John.. Sy form 3.. Sy nk balik g sekolah la ni.. (maaf diriku taktau kat mana Sekolah St. John tu)
A: Ai..betul ke ni.. Ntah2 kamu tipu..
B: Betul kak.. Sumpah dgn nama Allah..
(haih main sumpah2 lak ye..dlm hati kesian ntah2 betul budak tu takde duit.. Kwn diriku taknak layan dh..)
A: Akak takde duit kecik (eleh belagak)
B: Tolongla kak.. Singget je..
(pastu diriku pun pinjam la RM1 dr kawan diriku)
A: Nah amek ni.. Jgn tipu tau.. Kalau kamu tipu dosa tau..
B: Terima kaseh kak.. Hanya Allah yg dpt balas jasa akak.. (wah2 gembiranya org ckp cenggitu)
A: Ok sama2.. Ingt tau jgn tipu.. Ok akak blah dulu..
B: Terima kasih akak..

Ok. Pastu kwn2 diriku start memarahi diriku.. Kenapa Yana percaya sgt.. Ntah2 budak tu tipu je.. (dlm hati pun ckp cenggitu..tp takpelah singget je).. Pastu kena marah lagi.. Yana jgn baik dan percaya kat org sangat tau kat KL ni (ok baiklah rakan).. Takpelah..diriku tlg dgn ikhlas.. Kalau budak tu tipu.. Dialah masuk neraka (haa...ayat senang utk menyedapkan ati)

Ok aktiviti seterusnya diriku update dlm next entri k..

** Sentiasa ikhlas dlm melakukan sesuatu walaupun kita tau sesuatu itu membawa keburukan utk diri kita.. =D

3 comments:

Danisha said...

...dan ang mmg suka kena tipu..haha..

manismacamgula said...

ala..jeles la tu

Anonymous said...

yana...jgn mudah tertipu ngn org tau...